Online psihoterapija: Koje su prednosti i kako funkcioniše


Iako je kod nas relativno nov pojam, online psihoterapija u pojedinim delovima sveta uživa veliku popularnost. U poređenju sa tradicionalnim vidom terapije, online terapija pruža brojne jedinstvene pogodnosti: veća dostupnost, privatnost, fleksibilnost i mogućnost stupanja u kontakt sa terapeutom nezavisno od zakazane seanse, kao i ušteda vremena i novca.    

I što je najbitnije – online psihoterapija daje podjednako uspešne rezultate

Ne samo što su brojne studije pratile individualni napredak pacijenata koji su se podvrgli online savetovanju, u poslednjih 10 godina su odrađene i analize koje direktno porede tradicionalni i novi pristup psihoterapiiji. 

Jedna od uticajnijih studija objavljena je u časopisu Journal of Affective Disorders 2014. godine. Među prvima je direktno poredila napredak 62 učesnika koji su patili od depresije, od koji je 30 išlo kod psihoterapeuta u kancelariju na konsultacije, dok je ostalih 32 stupalo sa terapeutom u kontakt isključivo online. I za jednu i za drugu grupu učesnika korištene su iste terapijske metode i imali su podjednako pozitivne rezultate. 

Pored ovog istraživanja, naučnici su sakupili još preko stotinu koja su objavljena u periodu od 2000. do 2015. godine koja potvrđuju da su seanse vođene putem interneta podjednako efikasne prilikom tretiranja širokog spektra psihosomatskih poremećaja. Ovi radovi su takođe pokazali i da je za uspeh pre početka terapijskog procesa potrebno obaviti detaljnu analizu, kao i pronaći sigurnu platformu putem koje bi se odvijalo savetovanje.

A šta je online psihoterapija?

Online psihoterapija ili epsihoterapija podrazumeva razgovor i savetovanje sa odabranim terapeutom putem interneta. Kontakt se ostvaruje upotrebom mobilnog uređaja ili kompjutera, slanjem poruka ili uživo putem video veze kako bi terapeut svojim klijentima pružio mentalnu podršku ili savet iako se ne nalaze u istoj prostoriji, kao što je to slučaj sa tradicionalnim vidom psihoterapije koji se odvija u kancelariji. 

U zavisnosti od opcija koje nudi vaš terapeut i platforme putem koje stupate u kontakt, odgovor ćete dobiti ili odmah ili u dogovorenom vremenskom periodu.

Važno je napomenuti da se isti principi, naučna i etička pravila koja važe za psihoterapiju u kancelariji odnose i na online terapiju. 

Benefiti online terapije

Online psihoterapija predstavlja odličnu alternativu u situacijama gde nije moguće organizovati sastanak uživo. Za neke, jedini način da pribegnu psihoterapiji i jeste putem interneta. 

Neke od dodatnih prednosti koje su doprinele razvoju popularnosti epsihoterapije su:

  • Veći osećaj sigurnosti

Tokom godina se pokazalo da komunikacija putem interneta daje mnogima osećaj slobode, posebno ljudima koji ne vole i da razgovaraju o svojim problemima i žele da ih zadrže za sebe ili preferiraju da ih podele isključivo sa najbližima. Strah od osude i osećaj sramote samo su neka od negativnih osećanja koja nas koče i ne daju nam da se otvorimo pred drugima. 

Telepsihijatrija kao vid terapije je kod preko 80% ispitanika studije koja je sprovedena još 2006. godine pokazala da učesnici nisu imali problem da podele svoja osećanja ovim putem, a preko 90% ih je bilo izuzetno zadovoljno ishodom. 

Ovaj osećaj sigurnosti se kod nekih ispoljava zbog toga što se tokom terapije nalaze kod kuće, u poznatom okruženju umesto u kancelariji kod terapeuta. 

  • Anonimnost

Iako je pitanje privatnosti na internetu predmet dugogodišnje debate, činjenica da platforme za online psihoterapiju daju mogućnost anonimnog prijavljivanja privlače brojne korisnike. Kako se od njih ne zahteva da podele svoje lične podatke, sve više ljudi se ohrabruje da stupi u kontakt sa terapeutom i podeli svoje probleme. Pa čak i oni koji bi se možda nekada i odlučili za tradicionalni vid terapije preferiraju anonimni online kontakt i mnogo im manje treba da se otvore i počnu iskreno da govore o svojim osećanjima. 

Zahvaljujući ovoj pogodnosti, brojne žrtve nasilja i osobe koje su patile od depresije su istupile sa svojim problemima i uspele da promene svoj život na bolje. 

  • Lak pristup

Mnogo je jednostavnije stupiti u kontakt sa psihoterapeutom online i dobiti odgovore na neka opšta pitanja nego čekati sledeću seansu. Takođe, u zavisnosti od dogovora sa terapeutom, moguće je zatražiti hitno savetovanje u bilo kom trenutku jer online terapija omogućava da se s povežete putem poruka ili videa.

Pokazala se i kao odlično oruđe u borbi protiv ubrzanog ritma života koji mnogi od nas danas vode. Kuća pos’o – pos’o kuća je bila odlična pošalica dok nismo shvatili da je postala naša realnost i da nemamo vremena da se posvetimo ni jednoj drugoj aktivnosti u toku dana, pa makar to bilo i psihološko savetovanje koje bi imalo pozitivan uticaj na naše mentalno zdravlje. Povezivanje sa terapeutom putem interneta omogućava i onima koji su u najvećoj guzvi da izdvoje par minuta svog vremena za savetovanje. 

  • Bez geografskih ograničenja

Pored vremena, fizička izolacija takođe može biti prepreka redovnom odlasku na savetovanje, te su osobe koje žive u ruralnim područijima u lošijem položaju i često ne mogu da priušte sebi da putuju svaki put do najbližeg savetovališta. Nažalost, u najvećem broju slučajeva se desi da odustanu od ideje i pre nego što zaista i pokušaju da potraže pomoć. 

  • Konsultacija sa najboljim stručnjacima

Kako online terapija ne zahteva da se nađete na istoj lokaciji kako biste obavili razgovor, u mogućnosti ste da se povežete sa bilo kojim psihoterapeutom. Danas u mnogim oblastima ne postoje geografske granice koje bi vas sputavale, što je slučaj i sa psihoterapijom. Ukoliko su vam prijatelji preporučili stručnog terapeuta koji ne živi u vašoj neposrednoj blizini ili ste pak na nekom od foruma ili u savetovalištima čuli za stručnjaka koji bi vam mogao pomoći ali se njegova ordinacija ne nalazi u vašem gradu, online terapija vam omogućava da se lako povežete i posavetujete. 

  • Manji troškovi

Nažalost, finansije igraju veliku ulogu kada se nađemo u situaciji gde moramo da odlučimo da li nam je zaista potrebna stručna pomoć ili ćemo ipak pregurati težak period sami. Ovde se internet terapija pokazala kao odlična alternativa jer uz nju dolaze i manji troškovi savetovanja. Ne samo što u nekim slučajevima i sami psihoterapeuti nude niže cene usluga pacijentima s kojima stupaju u kontakt online, studije su pokazale da ovaj vid terapije, ako je adekvatno koncipiran, može značajno smanjiti ukupan broj seansi koje su portrebne za ostvarivanje krajnjih rezultata. Tačnije, online terapija u proseku zahteva da 7,8 puta manje seansi od terapije vođene u kancelariji (a sa manjim brojem odlazaka kod terapeuta se smanjuju i troškovi terapije). 

Načini komunikacije

Kada se odlučite za online savetovanje, terapeuta možete kontaktirati:

  • Telefonom, tačnije pozivom u dogovoreno doba dana ili (ukoliko je terapeut pristao na takve uslove) u trenucima slabosti kada vam je potrebno hitno savetovanje sa stručnim licem.  
  • Slanjem email-a gde opet, u zavisnosti od prethodno definisanog dogovora terapeut odgovara na vašu poruku u određenom vremenskom intervalu.
  • Putem chat platformi gde odgovor možete dobiti momentalno, u roku od nekoliko minuta ili par sati. 
  • Ostvarivanjem video veze kojom se najbolje simulira kancelarijski vid terapije jer ovim putem razgovarate sa terapeutom u realnom vremenu. Video seansa se uglavnom odvija u unapred zakazanom terminu ali je u nekim slučajevima moguće dogovoriti i video konsultacije van ugovorenog rasporeda.  

Za koji od gore navedenih tipova komunikacije ćete se odlučiti zavisi od nekoliko faktora: opcija koje nudi terapeut, platforme putem koje stupate u kontakt, kao i vaših ličnih preferencija. Što se tiče učestalosti održavanja seansi ili brzine kojom će vam terapeut odgovoriti, podložno je dogovoru i određuje se na osnovu vaših ličnih potreba i načina na koji vaš odabrani psihoterapeut posluje. 

Za koga je pogodna online terapija

Psihološko savetovanje putem interneta pokazalo je izuzetne rezultate kod osoba koje:

  • Pate od određenog oblika depresije ili anksioznosti
  • Ne mogu da prebole smrtni slučaj i gubitak bliske osobe
  • Ne umeju da se izbore sa gubitkom posla
  • Duži period osećaju nelagodu zbog stresa na poslu i primećuju da se odražava na sve aspekte života
  • Ne uspevaju da se prilagode promenama koje se odvijaju oko njih

Stručnjaci naglašavaju da terapija nije rezervisana isključivo za osobe koje već imaju neki problem. Psihoterapeuti su otvoreni za saradnju sa svima koji osećaju potrebu da se posavetuju, bilo da je to zbog nedostatka podrške u okruženju ili zato što žele da čuju stručno mišljenje. 

Kome se ne preporučuje epsihoterapija

Kao i u drugim aspektima života, promene i uvođenje novina dolaze sa određenom dozom skepticizma i teraju nas da se zapitamo da li sa sobom povlače više negativnih nego pozitivnih stavki. Ali iako smo do danas uvideli i naučno dokazali da benefiti preovladavaju, u određenim slučajevima se i dalje preporučuje podvrgavanje kancelarijskom pristupu gde se sa terapeutom savetujete licem u lice. 

Online terapija nije pogodna za ljude koji pate od ozbiljnijih mentalnih poremećaja ili bolesti zavisnosti. Naime, da bi se video napredak u određenim slučajevima, potrebna je snažna veza sa terapeutom koju nije uvek moguće ostvariti isključivo putem poruka. Takođe, kako psihoterapeut nije u mogućnosti da prepisuje lekove, osobe koje pate od težih oblika mentalnih oboljenja se upućuju kod psihijatra koji može da koristi farmakoterapiju i propiše lekove ukoliko su od vitalnog značaja za oporavak. 

Kod osoba kod kojih je stanje uznapredovalo do stadijuma u kom imaju suicidalne misli se takođe preporučuje da odlaze kod terapeuta u kancelariju a da online terapija i razgovori putem poruka budu samo dodatni benefit u najkritičnijim trenucima. Ukoliko bi se ograničili samo na online komunikaciju, terapeut bi bio lišen mogućnosti da adekvatno reaguje ukoliko posumnja da se njegov pacijent nalazi u životnoj opasnosti ili da predstavlja opasnost po svoju okolinu. 

Šta donosi budućnost? Kolektivno osvešćivanje o važnosti mentalnog zdravlja

Do nedavno je društvena stigma koja prati ideju u savetovanju kod psihologa mnoge sprečila da potraže pomoć kada uvide da im je potrebna. Kako je za neke odlazak kod terapeuta bio jasan tabu, na savetovanje su odlazili u tajnosti ili se nisu nikada ni odlučili na ovaj korak. 

Preseljenjem terapije u online svet smo izgradili siguran i lako dostupan prostor u kom možemo da dobijemo preko potrebnu podršku i stručan savet gde god da se nalazimo. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *