Šta da radimo ukoliko se na sred studija zapitamo da li smo napravili pravi izbor fakulteta i smera?

Osoba koja se krije iza knjiga, dovodi se njen izbor fakulteta u pitanje

Pola ispita je položeno, sati i sati truda i uloženog novca u studije. A bar još toliko tek treba da prođe. I šta onda? Onda treba taj posao da radimo ceo život. A kažu i da se posao danas teško dobija. Da li ti prolazi kroz glavu pitanje – Da li sam na pravom putu?

Ne znamo da li si na pravom putu ali znamo da si na pravom mestu. Ostani sa nama i pročitaj više o krizi tokom studija. 

Doneti odluku o izboru životnog zanimanja je značajan momenat u životu. Retki su oni koji već krajem srednje škole nisu prošli kroz bar jednu krizu smišljajući kuda dalje.

Pritisak je dodatno veći zbog paradoksalnosti onoga što društvo poručuje jednom srednjoškolcu. U srednjoj školi si mlad i nezreo, dok se u isto vreme očekuje da pronađeš zanimanje kojim ćeš se baviti ceo život. Čak i ako imamo intresovanja za određena zanimanja, još uvek u potpunosti ne razumemo kako zaista izgleda raditi na tom radnom mestu i šta je sve potrebno prethodno da naučimo. 

Mi donosimo odluke u skladu sa znanjima i iskustvom koje imamo tog trenutka u životu. 

Da pitamo sebe sa 18, 25 i recimo 37 godina koji fakultet treba da studiramo, najverovatnije bi dobili tri različita odgovora. Tokom života se menjamo, menjaju se i naša interesovanja. Nova znanja i informacije menjaju naše stavove i ciljeve. Zbog toga tek tokom studija dobijamo jasnu sliku izabranog zanimanja. I da, može se desiti da nam se ta jasna slika uopšte ne sviđa!

Loš izbor fakulteta može emotivno da nas iscedi, toliko da čak i ukoliko shvatimo da je drugi fakultet za nas, nemamo snage da se upustimo u novo učenje. Retko smo zapravo i ohrabreni na ovakav korak. Komentare koje najčešće možemo čuti su: “zar ti nije žao uloženog vemena; ali već si na pola puta, izdrži; ionako nećeš pronaći posao koji voliš, samo završi bilo šta.” Istina, novi početak nije lak, ali kroz istu fazu prolazimo i kroz par godina, razmišljajući “eh da smo promenili fakultet tada kada smo shvatili, sada bismo ga već završavali”. Ni jedan fakultet nije lako završiti, a kamoli onaj  koji nam se ne dopada i čijom strukom ne želimo da se bavimo. Mnogi u ovoj situaciji odlaze na brod, u Ameriku, počinju da rade…Svi žele pronaći svrhu i smisao u onome što rade. 

Okej je predomisliti se. 

Suviše mladi donosimo važnu odluku kao što je izbor zanimanja. U redu je ne znati, ali je u redu i pogrešiti. To što ste shvatili na polovini studija da studirate pogrešan fakultet nije poraz, već uspeh. Sada znaš šta ne želiš, bravo! Ako misliš da gubiš već uloženo vreme u studije, zamisli koliko ćeš tek vremena izgubiti ostankom na putu za koji znaš da nije tvoj. 

Misliš da ovaj fakultet nije za tebe, ali ne znaš koji jeste?

Ovo je jedna od najčešćih tema sa kojom se javljaju studenti na psihoterapiju. I da, psihoterapija je odlično mesto za istraživanje našeg puta. 

U redu je da nemaš sve odgovore. Znati šta ne želiš je već odličan početak. Ali nemoj da čekaš, obično mislimo da će se stvari same od sebe poklopiti. Razgovaraj, razgovaraj sa svima, sa roditeljima, kolegama, psihoterapeutom, prijateljima, profesorima, studentima drugih fakulteta, čitaj forume, pronađi opcije zaposlenja koje imaš sa svojim ili drugim fakultetima, iskoristi sve izvore informacija.

Čak i na pravom fakultetu možeš imati ovu krizu!

Kao srednjoškolci imamo romantičnu sliku izabranog zanimanja, pa prve dve godine fakulteta često dođu kao razočarenje. Ja sam imala sreću da sam bila sigurna šta želim da upišem, ali sam na drugoj godini takođe prošla krizu kroz suze pitajući se gde je psihologija u svim onim statistikama. Za većinu zanimanja potrebno je da steknemo široku sliku kako bismo razumeli konkretne i praktične stvari našeg zanimanja. Ovo podrazumeva da ćemo deo studija provesti učeći sve oko onoga zbog čega smo stvarno tu. Imaj strpljenja!

Fakultetsko iskustvo nikada nije za bacanje.

Period studiranja je period u kom se formiramo kao odrasle osobe. Nosimo se sa posledicama sopstvenih izbora, počinjemo samostalno da vodimo računa o sebi, rešavamo izazove i upoznajemo druge mlade i ambiciozne ljude. Fakultet ima snažan uticaj na naše formiranje ličnosti, a iskustvo postignuća nakon neprospavanih noći uz knjigu nam niko ne može oduzeti. Ovo iskustvo nam služi na svakom poslu. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *