Mentalno zdravlje žena

Selfcare

Kada pomislite da se o temi ravnopravnosti previše priča:

  • U 2023. je prvi put rađena provera higijenskih menstrualnih proizvoda sa pravom krvlju
  • Iste godine i prva testiranja sigurnosti u autu, sa modelom lutke ženske konstitucije 
  • U 2024. postoje države u kojima žena ne može da prekine trudnoću

Rodna neravnopravnost na razne načine utiče na kvalitet života žena. U društvu u kome žena nije važna i vrednovana na isti način kao i muškarac, kod žena mogu da se jave osećaj stida, krivice i manje vrednosti. Nejednake prilike za zaposlenje i manjak sigurnosti u javnom prostoru, takođe doprinose narušavanju samopouzdanja kod žena.

Ne želim da budem “žena, majka, kraljica” 

Danas se od žena očekuje da budu majke, da potpuno preuzmu ulogu vaspitanja, da rade kućne poslove, dobro izgledaju i imaju uspešnu karijeru. Borba za prava jeste učinila velike promene, međutim iako žene danas mogu da glasaju, školuju se i rade, kućne poslove koje su ranije obavljale i dalje ostaju na listi. 

Pored ovog niza poslova, kultura nas uči da je žena u porodici i negovateljica. Ovaj emotivno i fizički težak posao ne ograničava se na negovanje primarne porodice, njena dužnost je često i briga o roditeljima. 

Očekivanje da žene preuzmu veći teret kućnih poslova i ulogu negovateljice rezultira preopterećenošću, stresom i osećajem nedostatka podrške. U partnerskom odnosu, usled preuzimanja svih ovih obaveza, žena neretko preuzima i majčinsku ulogu ka partneru, što dalje vodi narušavanju njihovog odnosa. 

Poštuj moj lični prostor

Žene su u odnosu na muškarce češće fizički ugrožene. Strah za fizičku sigurnost prisutan je od obične šetnje na ulici do partnerskog odnosa u kući. Od 1867 žrtava nasilja u decembru 2023. 1238 su žene koje su pretrpele nasilje od strane muškaraca. 

Prisustvo drugih ljudi nažalost ne garantuje veću sigurnost. Većina žena neprijatnost je doživela upravo u punom autobusu. Pored straha, ovakve situacije čine nas nemoćnim i beznadežnim. Ne samo da prisutni neće priskočiti u pomoć, već mnoge žene imaju iskustvo i sa neadekvatnim reagovanjem nadeležnih u slučaju prijavljivanja nasilja. 

Žena mora da vodi računa da nekog “ne izazove” svojom odećom ili pogledom jer u društvu, ne samo da nije sigurna, već lako može biti i “kriva” za pretrpljeno nasilje. I dok muškarci misle da je dobacivanje i plaćanje pića u kafiću kompliment, za mnoge žene je ovo pažnja koju nisu tražile. Uz obavezu da popričaš sa nekim nakon plaćenog pića (koje nisi tražila), izlasci su puni neželjenih dodira. Škole, fakulteti i radno mesto, takođe nisu mesta pošteđena ovakvih strepnji. 

Dokle god žene strahuju za svoju fizičku bezbednost ne možemo govoriti o poboljšanju mentalnog zdravlja. 

Nisam sekretarica, mogu mnogo više od toga

Ne tako davno žene nisu imale pravo da privređuju. Iako je danas ovo pravo ostvareno, društvo je postavilo određeni limit do kog žene mogu da napreduju. Statistike Srbije pokazuje da žene prednjače u visoko stečenom obrazovanju, ali ista statistika potvrđuje da ćete ženu ređe videti na visokim pozicijama. 

Ako argument o snažnijim muškarcima za određene fizičke poslove može da objasni neke razlike, razlike u bavljenju ekonomijom, pravom, politikom, naukom i generalno preduzetništvom nikako ne može. Dok je ženski pol minus u biografijama konkursa za posao, oglase poput: žena za rad u kafiću, žena za čišćenje, žena za čuvanje dece, možete videti i na banderi najbliže raskrsnice.

Čak i kada žena uspe u karijeri koju je društvo rezervisalo za muški pol, tretiramo je kao izuzetak. Slušam ženskog DJ-a, na intervjuu je bila žena CEO, gledamo ženski fudbal.

Od umetnosti do nauke, možemo primetiti da su žene dosledno brisane iz istorije, a da su njihova dostignuća pripisana nekom od muškaraca.

Pripazi malo na svoj jezik

Šale na račun žena su sastavni deo našeg humora, ostavljajući nam dva moguća izbora, nasmej se i prihvati mizoginiju, ili se pobuni i budi “uštogljena, nervozna žena, koja ne ume da se šali”. Šta je pozadina svih šala o ženama – da su manje pametne, manje sposobne, “lake”, psihički nestabilne, dosadne, ili seksualni objekti? Nije smešno.

Što možeš ti, mogu i ja

Često se desi da ista pravila različito primenjujemo na muškarce i žene. Ova razlika je najčešća na polju seksualnosti. Ono što je muškarcima “trofej”, za žene je često izvor poniženja, stida, čak i trigger za rizik od seksualnog nasilja. Najtipičniji primer je broj partnera, starosna razlika u partnerskom odnosu, ali i konzumiranje alkohola, izbor karijere, sporta i odeće.
Dupli standard znači za potpuno istu stvar hvaliti muškarca, a ženu kritikovati. Promenimo jezik. 

Zbog toga ovog 8. Marta želimo ženama da pronađu svoju snagu!

  • Otkrij svoju unutrašnju snagu i moć tako što ćeš istražiti svoje istinsko Ja. Nema ničeg lošeg u tome da se ne uklapaš u sve društvene norme. Ponekad je potrebno da se distanciramo od mase kako bismo živeli u skladu sa svojim vlastitim vrednostima i uverenjima.
  • Pronađi inspiraciju i snagu u pričama. Bilo da su to filmovi, knjige, serije ili podcast-i, oni mogu biti mnogo više od ubijanja slobodnog vremena. Mogu promeniti našu perspektivu i pokazati nam raznolikost mogućnosti. Istraži šta te motiviše i pokreće.
  • Pronađi podršku i snagu u zajedništvu s drugim ženama. Svi se suočavamo s sličnim izazovima, u različitoj meri. Zato potraži snagu u solidarnosti s drugim ženama.
  • Izgradi svoju snagu postavljajući granice. Bez obzira radi li se o ljubaznom odbijanju ili odluci kada je vrijeme reći izričito “ne”. U sebi znaš šta je ispravno i šta zaslužuješ.
  • Nađi snagu u zadovoljstvu, bez obzira kako ga definišeš. Bilo da je to vreme posvećeno pronalaženju vlastitog zadovoljstva ili hrabrosti da tražiš da tvoje potrebe budu ispunjene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *