Novogodišnji ciljevi

Novogodišnji ciljevi i pllaniranje sledeće godine.

Selfnest je kraj godine posvetio dobro poznatoj temi – novogodišnjim ciljevima. U decembru simbolično zatvaramo godinu i otvaramo sledeće poglavlje, započinjemo nove stvari, nadamo se da ćemo uspeti da unesemo promene u život. Mi ljudi smo neverovatna bića, pa uspemo i lepu simboliku da pretvorimo u pritisak. 

Stoga vam predlažemo da, korak po korak, nove odluke donesemo zajedno, jer je i nama potreban podsetnik. Znamo da nije toliko teško uzeti papir i olovku i naškrabati stvari koje nemamo, a želimo. Međutim, ako te ciljeve postavimo na pravi način, povećavamo šansu da ćemo ih u 2024. sve i ostvariti, a pritom ostati autentični i nežni prema sebi. 

Unošenje promena u svakodnevicu i briga o sebi nisu rezervisani samo za kraj godine. Kako bismo vas podstakli da postavljate ciljeve i vodite računa o svom mentalnom zdravlju tokom cele godine, izdvojili smo zadatke našeg Decembarskog specijala, kako bi ostali kao podsetnik svima nama.

Savetujemo vam da svakom zadatku posvetite vreme i dozvolite sebi da zaista osetite reči koje pišete na papir. 

Zadaci

  1. Čovek se menja dok je živ. Koji aspekt svoje ličnosti bi voleo da promeniš?
  2. Način na koji pričamo sa sobom je važan. Dok razmišljaš o postavljanju ciljeva, zapiši koje ti misli prolaze kroz glavu. Šta tada misliš o sebi, svom životu, svojim sposobnostima? Sve zapiši.
  3. Kako sebe najčešće kritikuješ? Koju samokritiku danas možeš da otpustiš? Pusti sebe na miru. 
  4. I odrasli treba da se igraju. Uradi danas nešto u čemu si kao dete uživao. Da li postoji nešto čega si oduvek želeo da se igraš a nisi bio u mogućnosti?
  5. Vežbaj zahvalnost! Napiši 5 stvari na kojima si zahvalan, bez mnogo razmišljanja. Šta ti prvo pada na pamet?
  6. Vreme je da daš sebi dozvolu da grešiš. Koja ti greška prva pada na pamet? A druga? Pusti ih. Danas je odličan dan da sebi oprostiš.
  7. Pozovi danas prijatelja kog dugo nisi čuo. Ako ne znaš šta da napišeš ili kažeš, evo pomoći: Hej, setio sam te se danas. Kako si?
  8. Čemu bi danas voleo da kažeš ne? Jedno malo ne, čuva naše granice i mentalno zdravlje. Neka “ne” bude tvoja nova veština 2024. a učenje svake veštine podrazumeva vežbanje. Koja je najmanja stvar kojoj danas možeš reći ne?
  9. Koliko puta si sebe pohvalio danas? Naučeni smo da se pohvalimo samo za “velike” uspehe. Danas je dan kada ćemo promeniti značenje velikog uspeha – pohvali sebe za popijenu vodu, za pripremljen obrok, odgovorenu poruku, opranu kosu..
  10. Zamisli da imaš magični štapić? Šta je prva stvar koju bi uradio? Odvoj 10 minuta za maštu. Zamisli kako bi tvoj život izgledao sa magičnim štapićem.
  11. Koji su tvoji najveći izazovi trenutno u životu? Izazovi su deo života, pružaju priliku za  učenje i rast. Kako misliš da bi ovi izazovi mogli da utiču na tvoju 2024. godinu? 
  12. Napravi spisak svojih snaga i veština. Za ovaj spisak koristi sledeće smernice: koje zadatke obavljaš sa lakoćom, u kojoj situaciji se osećaš najsigurnije, šta drugi ističu kao tvoje snage.
    A potom razmisli, kako ih možeš iskoristiti za ostvarivanje svojih novogodišnjih ciljeva?
  13. Postavi sebi mini-cilj koji možeš postići do kraja dana. Šta god da ti padne na pamet. Ciljevi nisu samo koraci poput promene karijere, cilj je i da usisaš stan danas. Mali ciljevi podstiču produktivnost, samopouzdanje i motivaciju.
  14. Seti se velikog izazova koji si prevazišao u životu. Odgovori na sledeća pitanja će ti dati smernicu kako da razrešiš i trenutni izazov. – Kako si razrešio taj izazov? Da li si razvio strategiju? Da li si tražio podršku od drugih? Kako si doneo teške odluke? Koje korake si preduzeo? 
  15. Pronađi jedan uspeh u svom životu. Sigurno ga imaš. Jesi li koristio neke specifične veštine? Kako to iskustvo može promeniti tvoja uverenja o sopstvenim sposobnostima? I najmanji uspeh gradi samopouzdanje i snažan je alat za lični razvoj i pozitivni stav prema sebi.
  16. Vrati se hobiju u kome si nekad uživao. Šta možeš da učiniš danas kako bi svoj hobi vratio u nedeljne planove? Ukoliko tragaš za hobijem, proveri koje kreativne radionice postoje u tvom mestu ili pregledaj razne ideje na Pinterestu.
  17. Šta tačno želiš postići na poslovnom planu u narednih 6 meseci? Da li je to unapređenje veština, povećanje produktivnosti ili možda pronalaženje novih poslovnih prilika? Šta možeš uraditi danas da bi se približio tom cilju?Savet: Prouči online kurseve ili seminare koji podržavaju tvoj poslovni cilj.
  18. Ceni svoj san, dobar san je osnova zdravlja. Lezi danas u krevet bar pola sata ranije. A dva sata pre spavanja svedi sve aktivnosti na minimum.
  19. Niko nije savršen, mane nas čine ljudskim bićem. Šta ti smatraš svojom manom koja te koči da živiš život kako želiš? Razmisli u kojoj situaciji je ta mana bila prepreka.
  20. Koja situacija iz prošlosti je uticala na tvoje trenutne stavove o sebi? Da li je tvoja prva pomisao bila situacija koja je uticala na dobar ili loš stav? Ako je uticala na dobar stav – tvoj zadatak je da pohvališ sebe. Ukoliko je uticala na loš stav – zadatak je da pohvališ sebe za druge uspehe.
  21. Biti dete ne znači biti nezreo. Zabavi dete u sebi igrom, neka igra bude nešto jednostavno, poput pravljenja papirnatih aviona i trkanja sa njima u stanu. Kako dečiju radost možeš uneti u pravljenje svojih planova?
  22. Danas je odličan dan da počnemo sa meditacijom. Izdvoj 10 minuta, ako je moguće, pronađi prostor gde se možeš osamiti. Fokusiraj se samo na disanje. Obrati pažnju na vazuh koji ulazi na nozdrve, puni pluća i polako izlazi na usta.
  23. Uključi svoje najbliže u postavljanje ciljeva. Dogovori s tom osobom konkretne korake podrške, poput provere napretka ili zajedničkog učestvovanja u aktivnostima koje podržavaju ciljeve. Ideja: Napraviti zajednički cilj. Šta misliš o tome da sledeće godine ti i tvoj prijatelj naučite novi jezik?
  24. Postavi sebi pitanje: Kako mogu biti nežan i ljubazan prema sebi danas? Kada pronađeš odgovor, znaš šta ti je činiti. 🙂 
  25. Šta te trenutno intrigira? Nova muzika, situacija, jezik, pojava. Izdvoji vreme za istraživanje te teme danas. Koristi sve dostupne kanale, od knjiga do interneta.
  26. Napiši pismo iz budućnosti. Napiši pismo sebi od tvoje zamišljene verzije sebe iz decembra 2024. Ta verzija tebe je ostvarila sve ciljeve! I sada želi da ti pruži podršku da što pre tamo stigneš. Vizualizuj sve detalje sebe sa ostvarenim ciljevima.
  27. Sada smo spremni za konkretne ciljeve. Napiši po jedan cilj za 2024. na polju: posla, ljubavi, prijateljstva, porodice, zdravlja, finansija.
  28. Pogledaj svoje ciljeve od prethodnog dana. Za svaki napiši kako ćeš znati da si ih ostvario. Šta je potrebno da se desi, kako da izgleda, kako ti da se osećaš, da bi zadate ciljeve smatrao ostvarenim?
  29. Ponovo se vrati na postavljene ciljeve. Za svaki napiši da li je za tebe relevantan. Cilj treba biti važan za tebe, nije bitno šta partner, šef, mama, nastavnik očekuju. Bez ličnog značaja, motivacija opada.
  30. Bliži nam se kraj godine. Pogledaj svoje odgovore u proteklih mesec dana. Najznačajnije rečenice napiši sebi u podsetnik ili na papirić koji ćeš nositi sa sobom. To može biti recimo u novčaniku.
  31. Opusti se. Završili smo sa planovima. Ali to ne znači da i danas nemaš zadatak. Zadatak je da se opustiš i uživaš u ovom danu, gde god i sa kim god se nalaziš.

Za dobro postavljanje ciljeva potrebno je želju formulisati tako da bude specifična, merljiva, dostižna, relevantna i vremenski određena. Za godinu punu ljubavi prema sebi i dobro mentalno zdravlje potrebno je malo više od toga. Zato smo u zadakte uključili igru, zahvalnost, granice, prijatelje, opraštanje grešaka, maštu, kreativnost i samopouzdanje. 

Nadamo se da ste odgovorima došli do korisne poruke za sebe koju ćete poneti sa sobom u poglavlje 2024. Ukoliko želite više o tome da pričate, Selfnest terapeuti vas čekaju, zakažite svoj termin.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *