Singl za praznike

Single za praznike

Život ume da bude stresan i za kraj godine svi želimo da se opustimo i zaboravimo probleme, međutim za veliko finale tek nas čekaju praznični dani puni očekivanja koje treba da ispunimo. Možda se osećate pod pritiskom od strane porodice jer je prošla još jedna godina da niste našli partnera, možda je ovo prvi praznik od kako ste izgubili voljenu osobu, a možda je ovo godina kada su svađe u porodici postale toliko snažne da se nećete ni okupiti. Razlozi mogu biti razni, ali jedno je sigurno, praznici su vreme okupljanja i zajedništva, te ukoliko ne možete ispuniti ovaj standard pojaviće se osećaj usamljenosti.

Tema mentalnog zdravlja tokom praznika, rezervisana je isključivo na pritisak društva zbog velikog očekivanja da ispunimo određene norme. Ali šta ako naše nezadovoljstvo proističe iz autentične želje da budemo sa nekim koga volimo, a to ove godine više nije moguće?

Pronalaženje partnera nije svima na istom mestu liste prioriteta. Ukoliko ste među onima kojima je ovaj vid ispunjenosti od velike važnosti, može se desiti da sami sebi stvorite pristisak u prazničnoj sezoni. Dok svi oko nas planiraju romantične trenutke s voljenima, možemo se osećati izolovano. Pitanja poput “Sa kim slaviš novu godinu?” postaju bolna podsećanja na neostvarene želje. Možda smo davali sve od sebe, pružali ljubav i trudili se, ali rezultati izostaju. 

Praznici i partneri

Proces pronalaženja partnera često je neizvestan i iako ulažemo trud, rezultati nisu uvek odmah vidljivi. Osećaj neuspeha ne treba shvatiti kao lični neuspeh, već kao deo životnog puta koji ima svoj ritam i tok. U redu je da tragate za svojim ciljevima, ali zapamtite, vaš ljubavni status ne govori o vašoj vrednosti!

Nedostatak partnera u prazničnim danima može biti i rezultat zaista tužnih okolnosti. Gubitak voljene osobe čini prazničnu sezonu posebno izazovnom. Praznici donose snažne emocije zbog uspomena na trenutke proslavljanja sa onima koji nisu više sa nama. Bilo da je u pitanju raskid, razvod ili čak smrt voljene osobe, praznik podstiče duboku tugu, usamljenost i osećaj praznine tokom ovog perioda. Pored toga, društvo koje očekuje veselje može stvoriti dodatni pritisak na one koji su suočeni s gubitkom, naglašavajući njihovu nemogućnost da se uklope u praznično raspoloženje i time izazivaju osećaj izolacije.

Ukoliko preboljevate gubitak partnera tokom praznika, dajte sebi dozvolu da osetite sve emocija koje se javljaju. Nema pravila za to kako treba da se osećate. Praznična sezona može biti izazovna, ali dopustite sebi vreme i prostor da prođete kroz proces tugovanja. Osećaj usamljenosti vodi ka depresivnom raspoloženju, i zbog toga ovde nastupa već dosadna psihoterapeutska rečenica “Brinite o sebi”. I psihoterapeuti će nastaviti da budu uporni, dokle god svi ne usvojimo da je depresivno raspoloženje znak da nam je u tom trenutku potrebno samo više nežnosti i brige. 

Singl = usamljeni?

“Singl” ne znači i usamljeni. Iako ove godine situacija nije onakva kakvu ste priželjkivali, ne znači da ćete praznike provesti sami. Pozovite prijatelje i porodicu, osim prijatnog društva dopustite sebi da primite podršku. Ne morate sami, ali ukoliko želite i to je u redu. Ako su ovogodišnji praznici previše bolni, ne morate ih proslavljati. Iskoristite te dane za odmor i neku prijatnu aktivnost, jer željena samoća donosi mir. Psihoterapeut je tu da sa vama ponese teret praznične sezone, kao i bilo koji drugi teret. Sve je lakše kada se podeli. Psihoterapeut nema druga očekivanja osim da budemo dobri prema sebi. Prihvati podršku i zakaži terapiju.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *